U narednom periodu, tokom trajanja Uskršnjeg posta, biće pojačana kontrola Veterinarske inspekcije na mestima legalne prodaje ribe, to jest, u odobrenim i registorvanim objektima koji su namenjeni ovoj vrsti delatnosti.
Cilj kontrole je da se obezbedi primena odredbi Zakona o bezbednosti hrane i propisa donetih na osnovu ovog zakona.
Subjekti u poslovanju sa hranom dužni su da obezbede da hrana u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa ispunjava propisane uslove Zakona o bezbednosti hrane. Isto tako, dužni su da uspostave sistem procedure koja obezbeđuje dostupnost podataka o sledljivosti, a to znači da može da se identifikuje svaki subjekt od koga se nabavlja hrana i koji dalje snabdeva hranom.
U vršenju poslova inspekcijskog nadzora, Veterinarska inspekcija će na osnovu ovlašćenja po Zakonu o bezbednosti hrane vršiti kontrolu svih subjekata koji se bave prometom i distribucijom ribe i proizvoda od ribe i zabranjivaće promet ulovljene sveže ribe kada ne postoji dokaz o sledljivosti i podaci na osnovu kojih se može izvršiti procena bezbednosti hrane.