У наредном периоду, током трајања Ускршњег поста, биће појачана контрола Ветеринарске инспекције на местима легалне продаје рибе, то јест, у одобреним и регисторваним објектима који су намењени овој врсти делатности.
Циљ контроле је да се обезбеди примена одредби Закона о безбедности хране и прописа донетих на основу овог закона.
Субјекти у пословању са храном дужни су да обезбеде да храна у свим фазама производње, прераде и промета испуњава прописане услове Закона о безбедности хране. Исто тако, дужни су да успоставе систем процедуре која обезбеђује доступност података о следљивости, а то значи да може да се идентификује сваки субјект од кога се набавља храна и који даље снабдева храном.
У вршењу послова инспекцијског надзора, Ветеринарска инспекција ће на основу овлашћења по Закону о безбедности хране вршити контролу свих субјеката који се баве прометом и дистрибуцијом рибе и производа од рибе и забрањиваће промет уловљене свеже рибе када не постоји доказ о следљивости и подаци на основу којих се може извршити процена безбедности хране.